Arctic Infra och Trafikverket färdigställer pilotprojekt om hastighetsefterlevnad
Under sommaren 2023 deltog Arctic Infra i Trafikverkets pilotprojekt för hastighetsefterlevnad i entreprenadkontrakt. Detta för att kunna hitta förbättringsåtgärder kopplade till bland annat trafiksäkerhet, miljöpåverkan, arbetsmiljö och drivmedelskostnader.
I en rapport från 2018 påpekar Trafikverket att yrkesförare påverkas av företagets hållbarhetsarbete och förhållningssätt. Genom att öka förståelsen och kunskapen kring hastighetsefterlevnadens positiva effekter kan varje projekt förbättras ur flera aspekter. Däribland säkerhet, miljöpåverkan, bullerstörningar, arbetsmiljö och drivmedelskostnader.
Det pilotprojekt som Arctic Infra och Trafikverket genomförde innebar att teknisk utrustning från 2MA Technology AB installerades i ett antal fordon. Detta som i en del av att hitta lämpliga metoder för att kravställa och mäta hastighetsefterlevnaden i kommande entreprenadkontrakt för trafikverksprojekt. Pilotprojektet har vidtagit stor hänsyn till att skydda förarnas personliga integritet.
- Tillsammans med beställaren är vi mycket nöjda över utfallet av projektet. I den slutgiltiga rapporten har vi kunnat analysera hastighetsöverträdelser i procent över en månad för hela fordonsflottan och inom arbetsområdet. Detta kommer nu ligga till grund för vidare förbättringsarbeten, säger Annika Niskala, KMA-chef på Arctic Infra.
Pilotprojektet visade sig även ha vissa utmaningar. Det var till exempel svårt att mäta hastigheter på rekommenderad hastighet (de blåa skyltarna) då mätning skett enligt vägdatabasen. Eftersom dessa skyltar är rekommenderad hastighet mäts inte heller hastighetsöverträdelser på just den sträckan, vilket ofta är det område som Arctic Infra har personal i.
- Vi vill utgöra en säker arbetsplats för alla våra anställda och de som vistas kring våra vägprojekt. Som entreprenör behöver vi se över hur vi fortsätter att hantera hastigheten vid våra projekt och hur vi kan följa upp potentiella avvikelser på ett konstruktivt och givande sätt. Detta pilotprojekt har varit ett steg i helt rätt riktning, avslutar Annika.